- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 120 wyświetleń
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 400-500 g łososia
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżka oliwy
Dressing cytrynowy:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W tym czasie oczyść łososia z ości (i ewentualnie łusek), oprósz solą, pieprzem, wysmaruj olejem sezamowym. Ziarna sezamu zrumień na suchej patelni i posyp nimi łososia, dociśnij.
- Na gorącą blaszkę wysmarowaną tłuszczem ułóż łososia skórką do dołu i wstaw do piekarnika na 15-20 minut.
- Przygotuj pastę z ciecierzycy: ciecierzycę zmiksuj ręcznym blenderem lub w melakserze razem z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą extra vergine, dodawaj stopniowo około 5 łyżek wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji pasty, dopraw solą.
- Przygotuj dressing cytrynowy (połącz wszystkie składniki w miseczce).
- Na podgrzane talerze wyłóż pastę z ciecierzycy, na wierzch ułóż łososia skórką do dołu. Polej dressingiem cytrynowym, posyp pieprzem cayenne i udekoruj roszponką.
Wskazówki:
- Możesz użyć zarówno filetów łososia, jak i dzwonków.
Mniam
Po błogim świąteczno-majowym leniuchowaniu, wracamy do kuchni. Na dobry początek – „Łosoś w sezamie ne puree z ciecierzycy„. Przepis pochodzi z serwisu Kwestia smaku.
Obiad zaliczamy do udanych 🙂
c.d.n.